Strona główna
  Jadłospis oraz informacje o alergenach

W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.

Tekst rozporządzenia:  http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W jadłospisie w nawiasach podane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Jadłospis podlega kontroli Sanepidu

 

 

PONIEDZIAŁEK  24.06.2019

ŚNIADANIE

1.Chleb słonecznikowy (Gluten)

2.Masło (Mleko)

3.Ser żółty (Mleko)

4.Papryka czerwona

5.Sałata

6.Herbata malinowa

7.Chipsy jabłkowe 

OBIAD

1.Żurek na kiełbasie wieprzowej(Gluten, mleko, seler)

2.Ryż na mleku (Mleko)

3.Truskawki

4.Woda 

PODWIECZOREK

1.Rogal mleczny z masłem (Gluten, mleko)

2.Sok marchwiowy

WTOREK  25.06.2019

ŚNIADANIE

1. Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(Gluten, mleko)

2.Kawiorek (Gluten)

3.Masło (Mleko)

4.Dżem truskawkowy słodzony sokiem

5.Herbata z miodem i cytryną

6.Kalarepka

OBIAD

1.Zupa z zielonego groszku (Mleko, seler)

2.Spaghetti z sosem bolońskim z mięsa wieprzowego (Gluten)

3.Ser żółty tarty (Mleko)

4.Kompot porzeczkowo-wiśniowy

PODWIECZOREK

1.Banan 

ŚRODA  26.06.2019

ŚNIADANIE

1. Chleb żytni (Gluten)

2.Masło (Mleko)

3.Szynka z indyka (Soja, mleko)

4.Pomidor

5.Sałata

6.Kawa z mlekiem (Gluten, mleko)

7.Pestki dyni

OBIAD

1.Zupa kalafiorowa z koperkiem(Gluten, mleko, seler)

2.Gulasz wieprzowy (Gluten)

3.Ziemniaki

4.Ogórek kwaszony

5.Woda

PODWIECZOREK

1.Kisiel jagodowy

2.Śmietanka (Mleko)

 

 

CZWARTEK  27.06.2019

ŚNIADANIE

1. Chleb pszenno-żytni(Gluten)

2.Masło (Mleko)

3.Serek śmietankowy naturalny (Mleko)

4.Rzodkiewka

5.Sałata

6.Powidła węgierkowe

7.Herbata z dzikiej róży

8.Arbuz

OBIAD

1.Zupa pomidorowa z ryżem (Mleko, seler)

2.Sznycel drobiowy (Gluten, jaja)

3.Ziemniaki (Mleko)

4.Surówka z młodej kapusty

5.Kompot z owoców leśnych

PODWIECZOREK

1.Jogurt naturalny (Mleko)

2.Maliny


PIĄTEK  28.06.2019

ŚNIADANIE

1. Chleb słonecznikowy(Gluten)

2.Masło (Mleko)

3.Pasta z makreli i pomidorów(Ryby)

4.Ogórek kwaszony

5.Sałata

6.Herbata truskawkowa

7. Rodzynki

OBIAD

1.Zupa ogórkowa z koperkiem (Mleko, seler)

2.Twarożek ze szczypiorkiem (Mleko)

3.Ziemniaki

4.Sok jabłkowy tłoczony

PODWIECZOREK

1.Placek na maślance z jagodami (Gluten, jaja, mleko)

2.Woda


Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.      Zastrzega się prawo do zmian     

                     

PONIEDZIAŁEK  28.05.2018

ŚNIADANIE

1.Chleb pszenno-żytni(Gluten)

2.Masło (Mleko)

3.Ser żółty (Mleko)

4.Papryka czerwona

5.Sałata

6.Herbata z miodem i cytryną

7.Jabłko

OBIAD

1.Zupa ziemniaczana z warzywami (Mleko, seler)

2.Makaron łazanki z kiełbasą i kapustą kwaszoną (Gluten, gorczyca)

3.Kompot wiśniowy

PODWIECZOREK

1.Banan

WTOREK  29.05.2018

ŚNIADANIE

1. Chleb słonecznikowy(Gluten)

2.Szynka z indyka (Soja, mleko)

3.Ogórek zielony

4.Sałata

5.Kakao (Mleko)

6.Arbuz

 

OBIAD

1.Zupa z zielonego groszku(Mleko, seler)

2.Polędwiczki wieprzowe

3.Sos pieczarkowy (Gluten)

4.Kasza kuskus (Gluten)

5.Surówka  z młodej kapusty

6.Woda 

PODWIECZOREK

1.Truskawki

2.Sos waniliowy (Mleko)

ŚRODA  30.05.2018

ŚNIADANIE

1.Zupa mleczna z płatkami pełnoziarnistymi(Gluten, mleko)

2.Chałka (Gluten)

3.Masło (Mleko)

4.Pasta sezamowa

5.Herbata owocowa

6.Lody sorbetowe

OBIAD

1.Zupa pomidorowa z ryżem(Mleko, seler)

2.Pizza z szynką i żółtym serem (Gluten, mleko) (wyrób własny)

3.Sok jabłkowy tłoczony

PODWIECZOREK

1.Szaszłyki owocowe

2.Serek homogenizowany truskawkowy (Mleko)

 

CZWARTEK  31.05.2018

 

BOŻE  CIAŁO

 

PIĄTEK  01.06.2018

ŚNIADANIE

1.Chleb pszenno-żytni (Gluten)

2.Masło (Mleko)

3. Sałatka rybna (Ryby)

4.Ogórek kwaszony

5.Sałata

6.Powidła śliwkowe

7.Herbata malinowa

8.Rodzynki

OBIAD

1.Zupa jarzynowa (Mleko, seler)

2.Naleśniki z serem (Gluten, jaja, mleko)

3.Kompot truskawkowy

PODWIECZOREK

1.Jogurt naturalny (Mleko)

2.Maliny

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach                          Zastrzega się prawo do zmian