Strona główna
  Jadłospis oraz informacje o alergenach

W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.

Tekst rozporządzenia:  http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W jadłospisie w nawiasach podane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Jadłospis podlega kontroli Sanepidu

 


PONIEDZIAŁEK  14.10.2019

ŚNIADANIE

1.Chleb słonecznikowy (Gluten)

2.Masło (Mleko)

3.Ser biały wędzony (Mleko)

4.Szczypiorek

5.Sałata

6.Dżem wiśniowy słodzony sokiem

7.Herbata malinowa

8.Chipsy jabłkowe

OBIAD

1.Zupa jarzynowa (Mleko, seler)

2.Łazanki z kiełbasą i kapustą kwaszoną (Gluten, gorczyca)

3.Woda

PODWIECZOREK

1.Kanapki z szynką wieprzową, ogórkiem i sałatą(Gluten, mleko, soja)

2.Kakao (Mleko)

WTOREK  15.10.2019

ŚNIADANIE

1.Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(Gluten, mleko)

2.Kawiorek (Gluten)

3.Masło (Mleko)

4.Powidła węgierkowe

5.Herbata miętowa z pomarańczą

6.Jabłko

OBIAD

1 Barszcz ukraiński(Mleko, seler)

2.Kotlet drobiowy (Gluten, jaja)

3.Ziemniaki (Mleko)

4.Mizeria (Mleko)

5.Kompot z owoców leśnych

PODWIECZOREK

1.Banan

 

ŚRODA  16.10.2019

ŚNIADANIE

1.Chleb  żytni (Gluten)

2.Masło (Mleko)

3.Parówka na ciepło

4.Sos pomidorowy

5.Kawa z mlekiem (Gluten, mleko)

6.Gruszka

OBIAD

1.Krupnik z warzywami(Gluten,  seler)

2.Makaron z serem (Gluten, mleko)

3.Sos truskawkowy

4.Woda

PODWIECZOREK

1.Marchewka tarta z jabłkiem

CZWARTEK  17.10.2019

ŚNIADANIE

1. Chleb pszenno-żytni(Gluten)

2. Masło (Mleko)

3.Ser żółty (Mleko)

4.Rzodkiewki

5.Sałata

6.Pasta słonecznikowa

7. Herbata z miodem i cytryną

8.Rodzynki

OBIAD

1.Zupa ogórkowa z koperkiem(Mleko, seler)

2.Pulpety z indyka gotowane (Gluten, jaja)

3.Sos pieczarkowy (Mleko)

4.Ziemniaki

5.Brokuły gotowane na parze

6. Kompot wiśniowy

PODWIECZOREK

1.Jogurt naturalny (Mleko)

2.Jagody

 

PIĄTEK  18.10.2019

ŚNIADANIE

1.Chleb słonecznikowy (Gluten)

2.Masło (Mleko)

3.Pasta z makreli wędzonej z jajkiem i szczypiorkiem(Ryba, jaja, mleko)

4.Ogórek kwaszony

5.Sałata

6.Kawa z mlekiem (Gluten, mleko)

7.Kiwi

OBIAD

1.Zupa pomidorowa z makaronem(Gluten, mleko, seler)

2.Twarożek  ze szczypiorkiem(Mleko)

3.Ziemniaki (Mleko)

4. Woda

PODWIECZOREK

1.Pieczywo chrupkie żytnie(Gluten)

2.Miód wielokwiatowy

3.Sok jabłkowo-morelowy tłoczony

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach. Zastrzega się prawo do zmian   
          
                           

PONIEDZIAŁEK  28.05.2018

ŚNIADANIE

1.Chleb pszenno-żytni(Gluten)

2.Masło (Mleko)

3.Ser żółty (Mleko)

4.Papryka czerwona

5.Sałata

6.Herbata z miodem i cytryną

7.Jabłko

OBIAD

1.Zupa ziemniaczana z warzywami (Mleko, seler)

2.Makaron łazanki z kiełbasą i kapustą kwaszoną (Gluten, gorczyca)

3.Kompot wiśniowy

PODWIECZOREK

1.Banan

WTOREK  29.05.2018

ŚNIADANIE

1. Chleb słonecznikowy(Gluten)

2.Szynka z indyka (Soja, mleko)

3.Ogórek zielony

4.Sałata

5.Kakao (Mleko)

6.Arbuz

 

OBIAD

1.Zupa z zielonego groszku(Mleko, seler)

2.Polędwiczki wieprzowe

3.Sos pieczarkowy (Gluten)

4.Kasza kuskus (Gluten)

5.Surówka  z młodej kapusty

6.Woda 

PODWIECZOREK

1.Truskawki

2.Sos waniliowy (Mleko)

ŚRODA  30.05.2018

ŚNIADANIE

1.Zupa mleczna z płatkami pełnoziarnistymi(Gluten, mleko)

2.Chałka (Gluten)

3.Masło (Mleko)

4.Pasta sezamowa

5.Herbata owocowa

6.Lody sorbetowe

OBIAD

1.Zupa pomidorowa z ryżem(Mleko, seler)

2.Pizza z szynką i żółtym serem (Gluten, mleko) (wyrób własny)

3.Sok jabłkowy tłoczony

PODWIECZOREK

1.Szaszłyki owocowe

2.Serek homogenizowany truskawkowy (Mleko)

 

CZWARTEK  31.05.2018

 

BOŻE  CIAŁO

 

PIĄTEK  01.06.2018

ŚNIADANIE

1.Chleb pszenno-żytni (Gluten)

2.Masło (Mleko)

3. Sałatka rybna (Ryby)

4.Ogórek kwaszony

5.Sałata

6.Powidła śliwkowe

7.Herbata malinowa

8.Rodzynki

OBIAD

1.Zupa jarzynowa (Mleko, seler)

2.Naleśniki z serem (Gluten, jaja, mleko)

3.Kompot truskawkowy

PODWIECZOREK

1.Jogurt naturalny (Mleko)

2.Maliny

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach                          Zastrzega się prawo do zmian