Strona główna
  Jadłospis oraz informacje o alergenach

W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.

Tekst rozporządzenia:  http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W jadłospisie w nawiasach podane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Jadłospis podlega kontroli Sanepidu

 

           

PONIEDZIAŁEK  10.12.2018

ŚNIADANIE

1.Chleb słonecznikowy (Gluten)

2.Masło (Mleko)

3.Frankfurterki pieczone

4.Serek homogenizowany(Mleko)

5.Szczypiorek

6.Sałata

7.Herbata owocowa

8.Jabłko

OBIAD

1.Zupa grochowa (Seler)

2.Makaron z serem (Gluten, mleko)

3.Sos truskawkowy

4.Woda

PODWIECZOREK

1.Banan

 

WTOREK  11.12.2018

ŚNIADANIE

1. Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(Gluten, mleko)

2.Kawiorek (Gluten)

3.Masło (Mleko)

4.Dżem truskawkowy słodzony sokiem

5.Herbata z miodem i cytryną

6.Mandarynka

OBIAD

1. Zupa krem z selera (Mleko, seler)

2.Polędwiczki wieprzowe

3.Sos pieczarkowy (Gluten)

4.Kasza kuskus (Gluten)

5.Buraczki czerwone tarte

6.Kompot wieloowocowy

PODWIECZOREK

1.Kisiel owocowy

2.Śmietanka (Mleko)

ŚRODA  12.12.2018

ŚNIADANIE

1. Chleb słonecznikowy(Gluten)

2.Masło (Mleko)

3.Ser żółty (Mleko)

4.Papryka czerwona

5.Sałata

6.Herbata z dzikiej róży

7.Jabłko

OBIAD

1.Zupa pomidorowa z ryżem(Mleko, seler)

2.Kotlet drobiowy panierowany (Gluten, jaja)

3.Ziemniaki (Mleko)

4.Surówka z kapusty pekińskiej(Mleko)

5.Woda

PODWIECZOREK

1.Jogurt naturalny (Mleko)

2.Jagody

CZWARTEK 13.12.2018

ŚNIADANIE

1. Chleb pszenno-żytni(Gluten)

2.Masło (Mleko)

3.Szynka konserwowa (Mleko, soja)

4.Ogórek zielony

5.Sałata

6.Kakao (Mleko)

7.Marchewka do chrupania

OBIAD

1. Zupa ziemniaczana z warzywami (Mleko, seler)

2.Fasolka po bretońsku (Gluten, gorczyca)

3.Bułka (Gluten)

4.Sok jabłkowy tłoczony

PODWIECZOREK

1.Kaszka manna na mleku (Gluten, mleko)

2.Mus truskawkowy

PIĄTEK  14.12.2018

ŚNIADANIE

1.Chleb słonecznikowy (Gluten)

2.Masło (Mleko)

3.Jajko gotowane ( Jaja)

4.Sos jogurtowo-majonezowy(Mleko)

5.Szczypiorek

6.Sałata

7.Herbata malinowa

8.Gruszka

OBIAD

1.Zupa brokułowa (Gluten, mleko, seler)

2.Śledzie matjasy w sosie jogurtowo-śmietanowym z cebulką i ogórkiem (Ryby, mleko)

3.Ziemniaki

4.Kompot wiśniowy

PODWIECZOREK

1.Rogal mleczny  z masłem (Gluten, mleko)

2.Sok marchwiowy

            
Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.

Zastrzega się prawo do zmian

 
         
          

PONIEDZIAŁEK  28.05.2018

ŚNIADANIE

1.Chleb pszenno-żytni(Gluten)

2.Masło (Mleko)

3.Ser żółty (Mleko)

4.Papryka czerwona

5.Sałata

6.Herbata z miodem i cytryną

7.Jabłko

OBIAD

1.Zupa ziemniaczana z warzywami (Mleko, seler)

2.Makaron łazanki z kiełbasą i kapustą kwaszoną (Gluten, gorczyca)

3.Kompot wiśniowy

PODWIECZOREK

1.Banan

WTOREK  29.05.2018

ŚNIADANIE

1. Chleb słonecznikowy(Gluten)

2.Szynka z indyka (Soja, mleko)

3.Ogórek zielony

4.Sałata

5.Kakao (Mleko)

6.Arbuz

 

OBIAD

1.Zupa z zielonego groszku(Mleko, seler)

2.Polędwiczki wieprzowe

3.Sos pieczarkowy (Gluten)

4.Kasza kuskus (Gluten)

5.Surówka  z młodej kapusty

6.Woda 

PODWIECZOREK

1.Truskawki

2.Sos waniliowy (Mleko)

ŚRODA  30.05.2018

ŚNIADANIE

1.Zupa mleczna z płatkami pełnoziarnistymi(Gluten, mleko)

2.Chałka (Gluten)

3.Masło (Mleko)

4.Pasta sezamowa

5.Herbata owocowa

6.Lody sorbetowe

OBIAD

1.Zupa pomidorowa z ryżem(Mleko, seler)

2.Pizza z szynką i żółtym serem (Gluten, mleko) (wyrób własny)

3.Sok jabłkowy tłoczony

PODWIECZOREK

1.Szaszłyki owocowe

2.Serek homogenizowany truskawkowy (Mleko)

 

CZWARTEK  31.05.2018

 

BOŻE  CIAŁO

 

PIĄTEK  01.06.2018

ŚNIADANIE

1.Chleb pszenno-żytni (Gluten)

2.Masło (Mleko)

3. Sałatka rybna (Ryby)

4.Ogórek kwaszony

5.Sałata

6.Powidła śliwkowe

7.Herbata malinowa

8.Rodzynki

OBIAD

1.Zupa jarzynowa (Mleko, seler)

2.Naleśniki z serem (Gluten, jaja, mleko)

3.Kompot truskawkowy

PODWIECZOREK

1.Jogurt naturalny (Mleko)

2.Maliny

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach                          Zastrzega się prawo do zmian