Strona główna
  

Poniedziałek 25.09

Wtorek 26.09

Środa 27.09

Czwartek 28.09

Piątek 29.09

Śniadanie

Śniadanie

Śniadanie

Śniadanie

Śniadanie

Chleb słonecznikowy z masłem (1,7)

Frankfurterki pieczone

Serek homogenizowany(7)

Szczypiorek

Sałata

Herbata owocowa

Pestki dyni

Bułka żytnia z masłem(1,7)

Krakowska podsuszana

Ogórek zielony

Sałata

Herbata z owoców leśnych

Chipsy jabłkowe

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (7)

Kawiorek z masłem (1,7)

Powidła śliwkowe

Herbata z miodem i cytryną

Śliwka

Chleb słonecznikowy z masłem (1,7)

Szynka konserwowa (6)

Pomidor

Sałata

Kakao (7)

Jabłko

Chleb na maślance  z masłem (1,7)

Pasta z filetów śledziowych (4)

Ogórek kwaszony

Dżem truskawkowy

Herbata z dzikiej róży

Obiad

Obiad

Obiad

Obiad

Obiad

Zupa neapolitańska(1,7,9)

Ryż na mleku z tartym jabłkiem (7)

Woda

 

Kanapki z pastą jajeczną i papryką czerwoną(1,3,7)

Herbata z dzikiej róży

 

Zupa ogórkowa z koperkiem (7,9)

Kotlet drobiowy panierowany (1,3)

Ziemniaki (7)

Surówka  porowa

Kompot

 

Pieczywo chrupkie żytnie z  pastą sezamową (1)

Kawa z mlekiem (1,7)

Zupa brokułowa (1,7,9)

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym (1)

Kasza kuskus (1)

Surówka z czerwonej kapusty

Woda

 

Banan

Rosół z makaronem i zieloną pietruszką (1,3,9)

Pałka z kurczaka (1)

Ziemniaki

Bukiet warzyw gotowany na parze (1,7)

Kompot

 

Jogurt naturalny z malinami (7)

Zupa pomidorowa z makaronem (1,7,9)

Twarożek ze śmietanką i szczypiorkiem (7)

Ziemniaki

Lemoniada

 

Rogal mleczny z masłem(1,7)

Mleko (7)

Arbuz


 
Jadłospis podlega kontroli Sanepidu. Układany jest zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia

 Zastrzega się prawo do zmian


Jadłospis oraz informacje o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat
żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą
być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu
do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie. 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz
produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła
prowansalskie, papryka słodka, czosnek, tymianek, rozmaryn

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.