Strona główna

Poniedziałek 20.11

Wtorek 21.11

Środa 22.11

Czwartek 23.11

Piątek 24.11

Śniadanie

Śniadanie

Śniadanie

Śniadanie

Śniadanie

Chleb słonecznikowy z masłem (1,7)

Krakowska podsuszana

Papryka czerwona

Sałata

Kakao (7)

Pestki dyni

Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (1,7)

Kawiorek z masłem (1,7)

Dżem z czarnej porzeczki słodzony sokiem

Herbata z miodem i cytryną

Jabłko

Bułka żytnia z masłem(1,7)

Ser żółty (7)

Rzodkiewka

Sałata

Herbata z dzikiej róży

Mandarynka

Chleb na maślance z masłem (1,7)

Szynka „Smyka”

Ogórek kwaszony

Sałata

Kawa z mlekiem (1,7)

Jabłko

Chleb słonecznikowy z masłem (1,7)

Pasta jajeczna (3)

Szczypiorek

Sałata

Kakao (7)

Gruszka

Obiad

Obiad

Obiad

Obiad

Obiad

Żurek na kiełbasie (1,7,9)

Pierogi leniwe z truskawkami (1,3,7)

Woda

 

Banan

Zupa ogórkowa z koperkiem (7,9)

Schab pieczony w sosie własnym (1)

Kasza jęczmienna (1)

Surówka z selera (9)

Kompot

 

Kanapki z szynką konserwową i ogórkiem(1,6,7)

Herbata owocowa

Barszcz czerwony zabielany z makaronem(1,7,9)

Sznycel drobiowy (1,3)

Ziemniaki (7)

Surówka z kapusty pekińskiej

Sok jabłkowy

 

Jogurt naturalny z musem truskawkowym(7)

Zupa jarzynowa (7,9)

Strogonow drobiowy z kolorową papryką i pieczarkami (1)

Ryż na sypko

Lemoniada

 

Kaszka manna na mleku z jagodami (1,7)

Zupa rybna Buja Bez (4,7,9)

Twarożek ze śmietanką i szczypiorkiem (7)

Ziemniaki (7)

Kompot

 

Bułka mleczna  z masłem(1,7)

Sok marchwiowo-jabłkowy


  Jadłospis podlega kontroli Sanepidu. Układany jest zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia

  Zastrzega się prawo do zmian


Jadłospis oraz informacje o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat
żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą
być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu
do danej żywności występują kwestie związane z alergiami  i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów,
a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie. 

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy
pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz
produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

 

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła
prowansalskie, papryka słodka, czosnek, tymianek, rozmaryn

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:
glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.