Strona główna
  Jadłospis oraz informacje o alergenach

W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.

Tekst rozporządzenia:  http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W jadłospisie w nawiasach podane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Jadłospis podlega kontroli Sanepidu

 

PONIEDZIAŁEK  24.09.2018

ŚNIADANIE

1.Chleb słonecznikowy (Gluten)

2.Masło (Mleko)

3.Twarożek

4.Papryka czerwona

5.Sałata

6.Powidła śliwkowe

7.Herbata z owoców egzotycznych

8.Pestki dyni

OBIAD

1.Żurek na kiełbasie (Gluten, mleko, seler, gorczyca)

2.Ryż na mleku  (Mleko)

3.Jabłko tarte

4.Kompot wiśniowy

PODWIECZOREK

1.Bułka żytnia z masłem (Gluten, mleko)

2.Polędwica drobiowa (Soja, mleko)

3.Ogórek kwaszony

4.Herbata owocowa

WTOREK  25.09.2018

ŚNIADANIE

1. Zupa mleczna z płatkami pełnoziarnistymi  (Gluten, mleko)

2.Kawiorek (Gluten)

3.Masło (Mleko)

4.Dżem truskawkowy słodzony sokiem jabłkowym

5.Herbata z miodem i cytryną

6.Śliwki 

OBIAD

1 Zupa pomidorowa z ryżem (Mleko, seler)

2.Kotlet schabowy panierowany (Gluten, jaja)

3.Ziemniaki (Mleko)

4.Bukiet warzyw gotowany na parze(Mleko)

5.Woda

PODWIECZOREK

1.Banan 

ŚRODA  26.09.2018

ŚNIADANIE

1.Chleb pszenno-żytni (Gluten)

2.Masło (Mleko)

3.Szynka gotowana (Soja mleko)

4.Sałatka jarzynowa (Jaja, mleko, gorczyca)

5.Herbata owocowa

6.Jabłka

OBIAD

1.Zupa brokułowa (Gluten, mleko, seler)

2.Pałka z kurczaka pieczona w sosie własnym (Gluten)

3.Ziemniaki

4.Kapusta kwaszona gotowana

5.Lemoniada

PODWIECZOREK

1.Jogurt naturalny (Mleko)

2.Jagody

CZWARTEK 27.09.2018

ŚNIADANIE

1. Chleb żytni (Gluten)

2. Masło (Mleko)

3.Parówka na ciepło

4.Sos pomidorowy

5.Kawa z mlekiem (Gluten, mleko)

6.Winogrono

OBIAD

1.Zupa jarzynowa (Mleko, seler)

2.Makaron penne z kurczakiem i pieczarkami  (Gluten)

3.Kompot porzeczkowo-truskawkowy

 

PODWIECZOREK

1.Chałka z masłem (Gluten, mleko)

2.Miód wielokwiatowy

3.Kakao (Mleko)

PIĄTEK  28.09.2018

ŚNIADANIE

1.Chleb słonecznikowy (Gluten)

2.Masło (Mleko)

3. Pasta jajeczna (Jaja, mleko)

4.Szczypiorek

5.Sałata

6.Herbata z hibiskusem

7.Arbuz

OBIAD

1.Zupa rybna bujabes (Ryby, mleko, seler)

2.Naleśniki z  serem (Gluten, jaja, mleko)

3.Sok jabłkowy

PODWIECZOREK

1.Kisiel truskawkowy

2.Śmietanka (Mleko)


 Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.

 Zastrzega się prawo do zmian

 
         
          

PONIEDZIAŁEK  28.05.2018

ŚNIADANIE

1.Chleb pszenno-żytni(Gluten)

2.Masło (Mleko)

3.Ser żółty (Mleko)

4.Papryka czerwona

5.Sałata

6.Herbata z miodem i cytryną

7.Jabłko

OBIAD

1.Zupa ziemniaczana z warzywami (Mleko, seler)

2.Makaron łazanki z kiełbasą i kapustą kwaszoną (Gluten, gorczyca)

3.Kompot wiśniowy

PODWIECZOREK

1.Banan

WTOREK  29.05.2018

ŚNIADANIE

1. Chleb słonecznikowy(Gluten)

2.Szynka z indyka (Soja, mleko)

3.Ogórek zielony

4.Sałata

5.Kakao (Mleko)

6.Arbuz

 

OBIAD

1.Zupa z zielonego groszku(Mleko, seler)

2.Polędwiczki wieprzowe

3.Sos pieczarkowy (Gluten)

4.Kasza kuskus (Gluten)

5.Surówka  z młodej kapusty

6.Woda 

PODWIECZOREK

1.Truskawki

2.Sos waniliowy (Mleko)

ŚRODA  30.05.2018

ŚNIADANIE

1.Zupa mleczna z płatkami pełnoziarnistymi(Gluten, mleko)

2.Chałka (Gluten)

3.Masło (Mleko)

4.Pasta sezamowa

5.Herbata owocowa

6.Lody sorbetowe

OBIAD

1.Zupa pomidorowa z ryżem(Mleko, seler)

2.Pizza z szynką i żółtym serem (Gluten, mleko) (wyrób własny)

3.Sok jabłkowy tłoczony

PODWIECZOREK

1.Szaszłyki owocowe

2.Serek homogenizowany truskawkowy (Mleko)

 

CZWARTEK  31.05.2018

 

BOŻE  CIAŁO

 

PIĄTEK  01.06.2018

ŚNIADANIE

1.Chleb pszenno-żytni (Gluten)

2.Masło (Mleko)

3. Sałatka rybna (Ryby)

4.Ogórek kwaszony

5.Sałata

6.Powidła śliwkowe

7.Herbata malinowa

8.Rodzynki

OBIAD

1.Zupa jarzynowa (Mleko, seler)

2.Naleśniki z serem (Gluten, jaja, mleko)

3.Kompot truskawkowy

PODWIECZOREK

1.Jogurt naturalny (Mleko)

2.Maliny

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach                          Zastrzega się prawo do zmian