Strona główna
  Jadłospis oraz informacje o alergenach

W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.

Tekst rozporządzenia:  http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W jadłospisie w nawiasach podane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Jadłospis podlega kontroli Sanepidu

 

PONIEDZIAŁEK  25.06.2018

ŚNIADANIE

1.Chleb słonecznikowy(Gluten)

2.Masło (Mleko)

3.Ser żółty (Mleko)

4.Papryka czerwona

5.Sałata

6.Herbata z dzikiej róży

7.Chipsy jabłkowe

OBIAD

1.Zupa z zielonego groszku (Mleko, seler)

2.Łazanki z kiełbasą i kapustą kwaszoną (Gluten, gorczyca)

3.Kompot wiśniowy

 

PODWIECZOREK

1.Budyń waniliowy (Gluten, mleko)

2.Maliny

WTOREK  26.06.2018

ŚNIADANIE

1.Chleb pszenno-żytni (Gluten)

2.Masło (Mleko)

3.Szynka z indyka (Soja, mleko)

4.Rzodkiewka

5.Sałata

6.Herbata z owoców egzotycznych

7.Rodzynki

OBIAD

1.Zupa kalafiorowa z koperkiem (Gluten, mleko, seler)

2.Gulasz wieprzowy (Gluten)

3.Ziemniaki (Mleko)

4.Ogórek kwaszony

5.Woda

PODWIECZOREK

1.Kisiel owocowy

2.Śmietanka (Mleko)




                 

ŚRODA  27.06.2018

ŚNIADANIE

1. Chleb słonecznikowy(Gluten)

2.Masło (Mleko)

3.Parówka na ciepło

4.Sos pomidorowy

5.Kawa z mlekiem (Gluten, mleko)

6.Marchewka do chrupania

OBIAD

1.Zupa ziemniaczana z warzywami (Mleko, seler)

2.Strogonow drobiowy z pieczarkami i papryką kolorową (Gluten)

3.Makaron penne (Gluten)

4.Kompot wieloowocowy

PODWIECZOREK

1.Kanapki z masłem i twarożkiem (Gluten, mleko)

2. Szczypiorek

3.Herbata malinowa

 

 

CZWARTEK  28.06.2018

ŚNIADANIE

1.Zupa mleczna z kaszką manną (Gluten, mleko)

2.Kawiorek (Gluten)

3.Masło (Mleko)

4.Dżem truskawkowy słodzony sokiem

5.Herbata z hibiskusem

6.Winogrono

OBIAD

1. Zupa pomidorowa z ryżem(Mleko, seler)

2.Kotlet mielony (Gluten, jaja)

3.Ziemniaki

4.Mizeria (Mleko)

5.Sok jabłkowy 

PODWIECZOREK

1.Banan  

PIĄTEK  29.06.2018

ŚNIADANIE

1.Chleb pszenno-żytni (Gluten)

2.Masło (Mleko)

3. Pasta jajeczna (Jaja, mleko)

4.Szczypiorek

5.Sałata

6.Herbata z  owoców leśnych

OBIAD

1.Zupa jarzynowa (Mleko, seler)

2.Kluski pszenno-serowe (Gluten, jaja, mleko)

3.Sos truskawkowy

4.Woda

PODWIECZOREK

1.Jogurt naturalny (Mleko)

2.Płatki pełnoziarniste (Gluten)

3.Miód

4.Nektarynka


 Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.

 Zastrzega się prawo do zmian

                

PONIEDZIAŁEK  28.05.2018

ŚNIADANIE

1.Chleb pszenno-żytni(Gluten)

2.Masło (Mleko)

3.Ser żółty (Mleko)

4.Papryka czerwona

5.Sałata

6.Herbata z miodem i cytryną

7.Jabłko

OBIAD

1.Zupa ziemniaczana z warzywami (Mleko, seler)

2.Makaron łazanki z kiełbasą i kapustą kwaszoną (Gluten, gorczyca)

3.Kompot wiśniowy

PODWIECZOREK

1.Banan

WTOREK  29.05.2018

ŚNIADANIE

1. Chleb słonecznikowy(Gluten)

2.Szynka z indyka (Soja, mleko)

3.Ogórek zielony

4.Sałata

5.Kakao (Mleko)

6.Arbuz

 

OBIAD

1.Zupa z zielonego groszku(Mleko, seler)

2.Polędwiczki wieprzowe

3.Sos pieczarkowy (Gluten)

4.Kasza kuskus (Gluten)

5.Surówka  z młodej kapusty

6.Woda 

PODWIECZOREK

1.Truskawki

2.Sos waniliowy (Mleko)

ŚRODA  30.05.2018

ŚNIADANIE

1.Zupa mleczna z płatkami pełnoziarnistymi(Gluten, mleko)

2.Chałka (Gluten)

3.Masło (Mleko)

4.Pasta sezamowa

5.Herbata owocowa

6.Lody sorbetowe

OBIAD

1.Zupa pomidorowa z ryżem(Mleko, seler)

2.Pizza z szynką i żółtym serem (Gluten, mleko) (wyrób własny)

3.Sok jabłkowy tłoczony

PODWIECZOREK

1.Szaszłyki owocowe

2.Serek homogenizowany truskawkowy (Mleko)

 

CZWARTEK  31.05.2018

 

BOŻE  CIAŁO

 

PIĄTEK  01.06.2018

ŚNIADANIE

1.Chleb pszenno-żytni (Gluten)

2.Masło (Mleko)

3. Sałatka rybna (Ryby)

4.Ogórek kwaszony

5.Sałata

6.Powidła śliwkowe

7.Herbata malinowa

8.Rodzynki

OBIAD

1.Zupa jarzynowa (Mleko, seler)

2.Naleśniki z serem (Gluten, jaja, mleko)

3.Kompot truskawkowy

PODWIECZOREK

1.Jogurt naturalny (Mleko)

2.Maliny

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach                          Zastrzega się prawo do zmian