Strona główna
  Jadłospis oraz informacje o alergenach

W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.

Tekst rozporządzenia:  http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W jadłospisie w nawiasach podane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Jadłospis podlega kontroli Sanepidu

 

PONIEDZIAŁEK  18.02.2019

ŚNIADANIE

1.Chleb  słonecznikowy(Gluten)

2.Masło (Mleko)

3.Szynka konserwowa (Mleko, soja)

4.Papryka czerwona

5.Sałata

6.Kakao (Mleko)

7.Rodzynki

OBIAD

1.Żurek na kiełbasie (Gluten, mleko, seler, gorczyca)

2.Naleśniki z serem (Gluten, jaja, mleko)

3.Kompot wiśniowy

PODWIECZOREK

1.Jabłko pieczone

WTOREK  19.02.2019

ŚNIADANIE

1. Zupa mleczna z płatkami pełnoziarnistymi (Gluten, mleko)

2.Kawiorek  (Gluten)

3.Masło (Mleko)

4.Dżem truskawkowy słodzony sokiem

5.Herbata z miodem i cytryną

6. Winogrono

OBIAD

1. Zupa z zielonego groszku(Mleko, seler)

2.Indyk pieczony w sosie własnym (Gluten)

3.Kasza kuskus(Gluten)

4.Buraczki czerwone tarte

5.Woda

PODWIECZOREK

1.Kisiel truskawkowy

2.Śmietanka  (Mleko)

ŚRODA  20.02.2019

ŚNIADANIE

1. Chleb pszenno-żytni(Gluten)

2.Masło (Mleko)

3.Jajko gotowane (Jajo)

4.Sos jogurtowo-majonezowy (Mleko)

5.Szczypiorek

6.Sałata

7.Herbata truskawkowo-poziomkowa

8. Jabłko

OBIAD

1.Zupa neapolitańska (Gluten, mleko, seler)

2.Sos myśliwski z kiełbasą , pieczarkami i ogórkiem(Gluten, gorczyca)

3.Pyzy drożdżowe (Gluten)

4.Kompot  z owoców leśnych

PODWIECZOREK

1.Kasza manna na mleku (Gluten, mleko)

2.Jagody

 

CZWARTEK 21.02.2019

ŚNIADANIE

1. Chleb słonecznikowy(Gluten)

2.Masło (Mleko)

3.Parówka na ciepło

4.Sos pomidorowy

5.Kawa z mlekiem (Gluten, mleko)

6.Gruszka

OBIAD

1. Zupa kalafiorowa z koperkiem (Gluten, mleko, seler)

2.Spaghetti z sosem bolońskim i żółtym serem (Gluten, mleko)

3.Lemoniada

PODWIECZOREK

1.Koktajl truskawkowo-bananowy (Mleko)

2.Wafle kukurydziano-jaglane (Gluten)

PIĄTEK  22.02.2019

ŚNIADANIE

1.Chleb pszenno-żytni (Gluten)

2.Masło (Mleko)

3.Serek śmietankowy (Mleko)

4.Rzodkiewka

5.Sałata

6.Powidła węgierkowe

7.Herbata z dzikiej róży

8.Jabłko

OBIAD

1.Zupa pieczarkowa z makaronem (Gluten, mleko, seler)

2.Filet z miruny (Gluten, jaja, ryby)

3.Ziemniaki (Mleko)

4.Surówka z kwaszonej kapusty

5.Woda

PODWIECZOREK

1.Banan


Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.
Zastrzega się prawo do zmian

 


          

PONIEDZIAŁEK  28.05.2018

ŚNIADANIE

1.Chleb pszenno-żytni(Gluten)

2.Masło (Mleko)

3.Ser żółty (Mleko)

4.Papryka czerwona

5.Sałata

6.Herbata z miodem i cytryną

7.Jabłko

OBIAD

1.Zupa ziemniaczana z warzywami (Mleko, seler)

2.Makaron łazanki z kiełbasą i kapustą kwaszoną (Gluten, gorczyca)

3.Kompot wiśniowy

PODWIECZOREK

1.Banan

WTOREK  29.05.2018

ŚNIADANIE

1. Chleb słonecznikowy(Gluten)

2.Szynka z indyka (Soja, mleko)

3.Ogórek zielony

4.Sałata

5.Kakao (Mleko)

6.Arbuz

 

OBIAD

1.Zupa z zielonego groszku(Mleko, seler)

2.Polędwiczki wieprzowe

3.Sos pieczarkowy (Gluten)

4.Kasza kuskus (Gluten)

5.Surówka  z młodej kapusty

6.Woda 

PODWIECZOREK

1.Truskawki

2.Sos waniliowy (Mleko)

ŚRODA  30.05.2018

ŚNIADANIE

1.Zupa mleczna z płatkami pełnoziarnistymi(Gluten, mleko)

2.Chałka (Gluten)

3.Masło (Mleko)

4.Pasta sezamowa

5.Herbata owocowa

6.Lody sorbetowe

OBIAD

1.Zupa pomidorowa z ryżem(Mleko, seler)

2.Pizza z szynką i żółtym serem (Gluten, mleko) (wyrób własny)

3.Sok jabłkowy tłoczony

PODWIECZOREK

1.Szaszłyki owocowe

2.Serek homogenizowany truskawkowy (Mleko)

 

CZWARTEK  31.05.2018

 

BOŻE  CIAŁO

 

PIĄTEK  01.06.2018

ŚNIADANIE

1.Chleb pszenno-żytni (Gluten)

2.Masło (Mleko)

3. Sałatka rybna (Ryby)

4.Ogórek kwaszony

5.Sałata

6.Powidła śliwkowe

7.Herbata malinowa

8.Rodzynki

OBIAD

1.Zupa jarzynowa (Mleko, seler)

2.Naleśniki z serem (Gluten, jaja, mleko)

3.Kompot truskawkowy

PODWIECZOREK

1.Jogurt naturalny (Mleko)

2.Maliny

Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach                          Zastrzega się prawo do zmian