Strona główna
  Jadłospis oraz informacje o alergenach

W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.

Tekst rozporządzenia:  http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W jadłospisie w nawiasach podane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Jadłospis podlega kontroli Sanepidu

 

 

PONIEDZIAŁEK  12.02.2018

ŚNIADANIE

1.Chleb słonecznikowy (Gluten)

2.Masło (Mleko)

3.Szynka Smyka

4.Ogórek kwaszony

5.Sałata

6.Kawa zbożowa z mlekiem (Gluten, mleko)

7.Jabłko

 

OBIAD

1.Zupa ziemniaczana z zieleniną  (Mleko, seler)

2.Makaron kokardki zapiekany z warzywami i parówką (Gluten)

3.Kompot wieloowocowy

PODWIECZOREK

1.Kaszka manna na mleku z malinami (Gluten, mleko)

WTOREK  13.02.2018

ŚNIADANIE

1.Chleb pszenno-żytni (Gluten)

2.Masło (Mleko)

3.Twarożek  (Mleko)

4.Rzodkiewka

5.Sałata lodowa

6.Herbata z dzikiej róży

7.Chrupki kukurydziane

OBIAD

1.Schab pieczony w sosie własnym (Gluten)

2.Kasza jęczmienna (Gluten)

3.Fasolka szparagowa (Mleko)

4. Woda

PODWIECZOREK

1.Kisiel truskawkowy ze śmietanką (Mleko)

ŚRODA  14.02.2018

ŚNIADANIE

1.Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi pełnoziarnistymi (Mleko)

2.Kawiorek (Gluten)

3.Masło (Mleko)

4.Dżem z owoców leśnych słodzony sokiem jabłkowym

5.Herbata owocowa

6.Jabłko

OBIAD

1.Filet  z miruny panierowany (Gluten, jaja, ryby)

2.Ziemniaki (Mleko)

3.Surówka z kwaszonej kapusty

4.Lemoniada

PODWIECZOREK

1.Jogurt naturalny z jagodami (Mleko)

CZWARTEK  15.02.2018

ŚNIADANIE

1.Chleb pszenno-żytni (Gluten)

2.Masło (Mleko)

3.Frankfurterki pieczone

4.Sałata lodowa

6.Herbata malinowa

7.Marchewka

OBIAD

1.Makaron spaghetti (Gluten)

2.Sos boloński z mięsem(Gluten)

3.Ser żółty (Mleko)

4.Woda

PODWIECZOREK

1.Placek drożdżowy z jabłkami i kruszonką (wyrób własny) (Gluten, jaja, mleko)

2.Mleko (Mleko)

PIĄTEK  16.02.2018

ŚNIADANIE

1.Chleb słonecznikowy (Gluten)

2.Masło (Mleko)

3.Jajko gotowane (Jaja)

4.Sos jogurtowo-majonezowy (Mleko)

5.Szczypiorek

6.Herbata z hibiskusa

7.Rodzynki

OBIAD

1.Zupa neapolitańska (Gluten, mleko, seler)

2.Jabłka w cieście (Gluten, jajka, mleko)

3.Kompot wiśniowy

PODWIECZOREK

1.Banan


Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.

Zastrzega się prawo do zmian