Strona główna
  Jadłospis oraz informacje o alergenach

W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty.

Tekst rozporządzenia:  http://dziennikustaw.gov.pl/du/2016/1154/1

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól, jarzynka bez soli oraz świeże zioła.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
W jadłospisie w nawiasach podane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Jadłospis podlega kontroli Sanepidu

 

PONIEDZIAŁEK  23.05.2018

ŚNIADANIE

1.Chleb pszenno-żytni(Gluten)

2.Masło (Mleko)

3.Polęwica sopocka  (Soja, mleko)

4.Ogórek kwaszony

5.Sałata

6.Kakao (Mleko)

7.Jabłko

OBIAD

1.Barszcz ukraiński (Mleko, seler)

2.Jajko gotowane (Jajo)

3.Sos koperkowy (Mleko, seler)

4.Ziemniaki

5.Brokuły gotowane na parze(Mleko)

6.Lemoniada

PODWIECZOREK

1.Kaszka manna na mleku(Gluten, mleko)

2.Maliny

WTOREK  24.05.2018

ŚNIADANIE

1Chleb na maślance (Gluten)

2.Masło (Mleko)

3.Serek śmietankowy (Mleko)

4.Papryka czerwona

5.Sałata

6.Herbata owocowa

7.Rodzynki

OBIAD

1.Zupa pomidorowa  z makaronem (Gluten, mleko, seler)

2.Kotlet schabowy panierowany (Gluten, jaja)

3.Ziemniaki (Mleko)

4.Mizeria (Mleko)

5.Kompot z owoców leśnych

PODWIECZOREK

1.Pieczywo chrupkie żytnie (Gluten)

2.Pasta sezamowa

3.Sok marchwiowy 

ŚRODA 25.05.2018

ŚNIADANIE

1. Chleb słonecznikowy(Gluten)

2.Masło (Mleko)

3.Szynka z indyka (Soja, mleko)

4.Pomidor

5.Sałata

6.Mleko

7.Winogrono

OBIAD

1.Rosół  z makaronem i zieloną pietruszką (Gluten, jaja, seler)

2.Kurczak w potrawce(Gluten, jaja)

3.Ryż na sypko

4.Marchewka gotowana (Mleko)

5.Woda

PODWIECZOREK

1.Jogurt naturalny (Mleko)

2. Ryż preparowany

3.Miód wielokwiatowy

 

CZWARTEK  26.05.2018

ŚNIADANIE

1.Zupa mleczna budyniowa(Gluten, mleko)

2.Kawiorek (Gluten)

3.Masło (Mleko)

4.Powidła śliwkowe

5.Herbata z dzikiej róży

6.Jabłko

OBIAD

1.Kapuśniak z kwaszonej kapusty (Seler)

2.Pulpety gotowane (Gluten, jaja)

3.Sos pomidorowy (Seler)

4.Ziemniaki

5.Bukiet warzyw gotowany na parze (Mleko)

6.Kompot porzeczkowo-truskawkowy 

PODWIECZOREK

1.Banan

             

            

PIĄTEK  27.05.2018

ŚNIADANIE

1.Chleb pszenno-żytni (Gluten)

2.Masło (Mleko)

3. Pasta z filetów śledziowych z pomidorami (Ryba)

4.Ogórek kwaszony

5.Sałata

6.Dżem truskawkowy słodzony sokiem jabłkowym

7.Herbata malinowa

8.Marchewka do chrupania

OBIAD

1.Zupa jarzynowa(Mleko, seler)

2.Twarożek ze szczypiorkiem (Mleko)

3.Ziemniaki (Mleko)

4.Sok jabłkowy

PODWIECZOREK

1.Paluch serowy (Mleko)

2.Herbata z owoców egzotycznych


  Woda mineralna niegazowana do picia dostępna przez cały dzień na salach.

Zastrzega się prawo do zmian