Jadłospis


Jadłospis oraz informacje o alergenach
W naszym Przedszkolu dzieci żywione są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016 r. w sprawie wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze w ramach żywienia zbiorowego w jednostkach oświaty. Jadłospis podlega kontroli Sanepidu.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól, jarzynka bez soli oraz świeże zioła. Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np.: kakao, herbata, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, mogą zawierać śladowe ilości alergenów glutenu, laktozy, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. W jadłospisie w nawiasach podane są substancje i produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, zgodnie z zarządzeniem UE nr 1169/2011 załącznik nr 2 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

